NOI MASURI DE SPRIJIN PENTRU MEDIULUI DE AFACERI ROMANESC

Postat in:

June 18, 2020

Autor:

Contana

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
semi-cerc

Salut,
Mare parte dintre afaceri au fost afectate direct sau indirect de criza SARS-CoV-2, deci ingrijorarea ta cu privire la situatia financiara a firmei este perfect justificata.
Te tinem la curent cu cele mai noi masuri de sprijin a mediului de afaceri adoptate de catre Guvern pentru a putea lua cele mai bune decizii si a minimiza impactul negativ asupra business-ului tau.

Posibilitatea de amanare a termenelor de plata a impozitelor si taxelor

Guvernul a aprobat prelungirea aplicarii urmatoarelor masuri fiscale pana la data de 25 octombrie 2020, inclusiv:

  • nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, conform Codului de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020;
  • nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati, conform Codului de procedura fiscala, pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare;
  • masurile referitoare la suspendarea executarii silite, reducerea semnificativa a perioadei de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea conditiilor de mentinere a esalonarilor la plata.

Practic, nu vei fi penalizat, si nu ti se vor bloca conturile de catre ANAF, daca nu achiti la timp impozitele si taxele.

Termenul initial al masurilor a fost de 15.06.2020, a fost ulterior amanat pana la 25.06.2020, iar acum avem parte de o noua prelungire a acestor masuri, pana la 25 octombrie 2020.

Scutire la plata pentru 90 de zile a impozitului specific

A fost adoptata scutirea de la plata impozitului specific, in anul fiscal 2020, pentru o perioada de 90 zile si s-a prevazut un mecanism de recalculare a acestuia pentru ca aceasta scutire sa fie impartita la ambele semestre. Prima plata are ca scadenta data de 25 iulie 2020.

Bonificatii la plata impozitului pe profit / pe veniturile microintreprinderilor

S-a aprobat un amendament pentru ca bonificatiile pentru plata impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor sa se acorde si pentru trimestrele II si III, la termenele de plata 25 iulie 2020 si 25 octombrie 2020.

Recomandarea noastra

Desi amanarea termenelor de mai sus inseamna ca pana la data de 25 octombrie 2020 nu datorezi dobanzi si penalitati pentru intarzierile la platile impozitelor si taxelor pe perioada februarie – septembrie 2020, nu vei putea avea conturile poprite si poti folosi aceste lichiditati in alte scopuri mai presante, iti recomandam sa iti faci o planificare pe termen lung a finantelor tale pentru a nu ajunge la termenul de 25 octombrie sa constati ca te afli in imposibilitatea de a-ti achita impozitele si taxele datorate.
De asemenea, daca situatia financiara a firmei iti permite acest lucru, iti sugeram sa iei in considerare plata la timp a impozitului pe profit / a impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru a putea beneficia de bonificatia de 10% acordata.

Daca ti-a placut acest articol si doresti sa imbunatatim calitatea informatiilor, te rugam sa ne lasi un feeback si iti promitem ca o sa tinem cont de parerile tale.