Vineri, 14 August 2020, termen limita pentru depunerea declarației privind beneficiarii reali de catre ONG-uri

Postat in:

August 11, 2020

Autor:

Contana

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
semi-cerc

Salut,
Pentru a evita amenzi de pana la 5.000 de lei, sau chiar dizolvarea asociatiei sau fundatiei in care activezi, ar trebui sa depui la Ministerul Justitiei o declaratie privind beneficiarii reali ai organizației, pana cel tarziu 14 august 2020.

Ce trebuie sa stii, ca sa realizezi usor aceasta procedura?

1. Declaratia trebuie intocmita in fata notarului, si trebuie sa contina informatii despre:
–  membrii asociației/fondatorii în cazul fundatiei;
–  membrii consiliul director;
–  persoanele cu functii executive imputernicite de consiliul director sa exercite atributii care ii apartin acestuia (spre exemplu directorul executiv al asociatiei);
–  orice alta persoana desemnata sa exercite controlul asociatiei, daca nu se incadreaza deja in categoria membrilor.

2. Declaratia trebuie sa contina pentru fiecare persoana dintre cele de mai sus urmatoarele date de identificare: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta

3. Declaratia se depune anual pana pe data de 15 ianuarie, termenul de 14 august fiind o exceptie pentru anul 2020 – primul in care aceasta procedura trebuie realizata. De asemenea, declaratia trebuie redepusa si ori de cate ori intervine o modificare in randul beneficiarilor reali, adica persoanele mentionate mai sus la pct. 1 – art. 34^4, alin. (3) si (4) din OG nr. 26/2000.

4. Este suficient ca in fata notarului sa mearga o singura persoana, desemnata in acest scop de catre consiliul director al asociatiei – art. 34^4, alin. (2) din OG nr. 26/2000.

Ce risti daca nu depui aceasta declaratie?

Sanctiuna nedepunerii declaratiei este:
– la prima abatere: amenda intre 200 si 2500 de lei;
– la a doua abatere: amenda intre 500 si 5000 de lei;
– demararea procedurii de dizolvare, daca in 30 de zile de la a doua abatere nu se depune declaratia – conform art. 34^5 din OG nr. 26/2000.

Pentru mai multe informatii explicate pe limba ta, aboneaza-te gratuit la buletinul nostru informativ, si vei primi si raspunsuri la intrebarile pe care noi le primim saptamanal de la sute de antreprenori.

Daca ti-a placut acest articol si doresti sa imbunatatim calitatea informatiilor, te rugam sa ne lasi un feeback si iti promitem ca o sa tinem cont de parerile tale.