AMÂNAREA PLĂȚII CHIRIEI

Postat in:

May 25, 2020

Autor:

Contana

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
semi-cerc

Salut,
Daca te afli in imposibilitate de a plati chiria, organul fiscal teritorial va efectua plata catre locator, la cererea ta, dar vei fi nevoit sa restitui sumele, esalonat, pana la 31.12.2020 in baza unui act aditional la contractul de inchiriere inregistrat pentru folosinta imobilelor ca sediul social sau/si punctul de lucru. Ca sa fii eligibil trebuie sa fi intrerupt activitatea sau incasarile tale sa fi scazut cu 15% in luna martie 2020.

Pentru a beneficia de amanarea la plata a chiriei vei fi nevoit sa depui o cerere, care va fi insotita de urmatoarele documente:

1.Contractul de locatiune

2.Act aditional la contractul de locatiune cu acordul partilor pentru amanarea platii chiriei, durata perioadei si suma aferenta acestei perioade de amanare, datele de identificare ale locatorului si locatarului, datele contului bancar al locatorului in care urmeaza a se face plata de catre organul fiscal teritorial, data semnarii si semnaturile ambelor parti.

3.Orice fel de act care dovedeste imposibilitatea platii chiriei

Bineinteles ca exista conditii ce trebuiesc indeplinite de catre locatori:

1.chiria lunara specificata in actul aditional este mai mica sau cel mult egala cu chiria din luna februarie 2020.

2.valoarea chiriei lunare din actul adiţional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locatie si maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singura locatie.

Mai mult decat atat, in anul 2020 nu intra in plafonul de calcul anual a contributiei de asigurari sociale de sanatate, contravaloarea folosintei bunului, stabilita in bani si/sau in natura, daca este redusa cu cel putin 30% fata de luna februarie 2020. Nu platesc impozit si persoanele fizice care in anul 2019 au realizat venituri din chirii avand un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere si in 2020 au calificat aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.

Persoanele juridice care datoreaza impozit pe profit si impozit pe venit micro din veniturile obtinute din inchiriere/subinchiriere sau uzufruct platesc doar 80% din valoarea lor, doar daca reduc cu cel putin 20% din contravaloarea chiriei stabilita in bani si/sau in natura aferenta lunii februarie 2020.

Stiu la ce te gandesti, dar in cazul in care nu indeplinesti aceasta obligatie,  organul fiscal teritorial competent procedeaza la executarea silita a creantelor nerecuperate.

Verifica Legea >>aici<< care a intrat in vigoare pe data de 24.05.2020.