VALOAREA IMOBILELOR CARE POT FI VANDUTE CU TVA 5% CRESTE LA 140.000 EURO

Postat in:

November 19, 2020

Autor:

Contana

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
semi-cerc

 3 lucruri pe care trebuie sa le stii ca sa poti castiga bani din taxe, la fel cum fac marii jucatori din piata

Salut,
De data aceasta vestile bune ii vizeaza in special pe constructori si dezvoltatorii imobiliari, deoarece Parlamentul a adoptat o lege care modifica, incepand de la 01.01.2021 valoarea pana la care un apartament sau o casa pot fi vandute cu TVA de 5%. In prezent, aceasta este de 450.000 lei si, de la 1 ianuarie, valoarea va creste pana la echivalentul a 140.000 Euro.

  1. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti ca sa poti vinde cu TVA de 5% in momentul de fata (valabil pana in 31.12.2020)?
  • Suprafata utila a locuintei sa fie de maxim 120 mp
  • Nu se iau in calcul anexele gospodaresti, respectiv boxele, beciul, parcarea, sau suprafata de curte (in cazul vanzarilor de case);
  • Valoarea locuintei si a anexelor sa fie de maxim 450.000 lei;
  • Anexele gospodaresti sa aiba suprafata maxima de 250 mp;
  • In momentul vanzarii locuintelor, acestea trebuie sa poata fi locuite ca atare.
  1. Ce se schimba dupa data de 01.01.2021 si cum poti folosi asta in avantajul tau?
  • Creste valoarea maxima pentru care poate fi calculat TVA de 5%, de la 450.000 lei, la echivalentul in lei a 140.000 euro;
  • Incepand cu 01.01.2021, a disparut prevederea legata de suprafata maxima a anexelor, astfel incat vanzatorii de case, de exemplu, pot vinde case cu loturi mai mari de teren, ca si curte.

Care este avantajul?

Pentru majoritatea clientilor tai, care cumpara astfel de imobile – de regula persoane fizice – conteaza doar valoarea de plata, cu tot cu TVA a acestora, iar datorita cresterii plafonului, se pot vinde si apartamente sau case de valori mai mari si poti acoperi o arie mai larga de cumparatori. Diferenta de TVA, de la 19% la 5%, datorata acestei modificari, iti va ramane ca profit sau o poti folosi ca resursa pentru a putea oferi discounturi care sa stimuleze clientii si sa grabeasca procesul de vanzare.

  1. BONUS  – ce stiu clientii nostri inca din 01.01.2019? Si de ce nu mai trebuie sa justifici achizitia imobilului cu TVA de 5% printr-o declaratie notariala?

Conform prevederilor legale, intrate in vigoare inca din 01.01.2019, care se mentin si pe parcursul anului 2021, au disparut pentru clientii persoane fizice, atat obligativitatea prezentarii declaratiei notariale, cat si restrictiile referitoare la achizitia unui singur imobil de persoana, cu TVA de 5%.

Prin urmare, adresandu-te aceleiasi baze de clienti care deja va cunosc calitatea imobilelor si au incredere in capacitatea voastra de a le livra ceea ce isi doresc in termenul stabilit, poti oferi discounturi din aceasta diferenta de TVA pentru a-i stimula sa cumpere si alte imobile mai mari pentru locuit sau, de ce nu, in scop investitional.

Pentru a primi mereu in timp util informatiile care te ajuta sa beneficiezi de facilitati fiscale si sa economisesti bani pentru dezvoltarea afacerii tale, te invitam sa te abonezi GRATUIT la comunitatea noastra . A face lucrurile la timpul potrivit, avand informatia corecta si completa, inseamna bani pentru tine si afacerea ta.

In cazul in care esti dezvoltator imobiliar, sau constructor, si ai nevoie de lamuriri suplimentare pe acest subiect, sau pe alte facilitati pe care le poti aplica in domeniul constructiilor, sau in general, daca esti proprietar de business, si ai nevoie de sfaturi personalizate pe specificul afacerii tale, te rugam sa ne contactezi in cel mai scurt timp posibil pentru o reteta personalizata de taxe mici.