Termen nou de depunere a declaratiei 200 (privind venitul realizat) incepand cu 01.01.2012 – Contabilitate

In cazul in care desfasori activitati economice in Romania, si esti inregistrat ca Persoana Fizica Autorizata, trebuie sa stii ca incepand cu anul 2012, ai un nou termen pentru depunerea declaratiei 200 – privind venitul realizat in anul 2011.

Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal in septembrie 2011 , persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati independente trebuie sa depuna declaratia 200 privind veniturile realizate inRomania pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care a fost realizat venitul.

Tinem sa preciza ca, pana acum, formularul trebuia depus pana la 15 mai a fiecarui an, pentru veniturile realizate in anul precedent.

Modificarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012, si se aplica deci si pentru declaratia privind veniturile realizate in anul 2011, termenul pentru depunerea acesteia fiind 25 mai 2012.

ATENTIE: nu doar persoanele fizice autorizate sunt vizate de noile reguli, declaratia 200 fiind folosita si pentru declararea veniturilor obtinute din alte activitati, cum ar fi venitul net / castigul net anual din cedarea folosintei bunurilor si/sau activitati agricole determinate in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, precum si orice alte operatiuni similare

Pentru a clarifica unele confuzii in modul de completare a declaratiei, tinem sa precizam ca, in cazul persoanelor fizice autorizate, platitoare de TVA, trebuie sa stii ca veniturile devin impozabile, iar cheltuielile deductibile, in momentul incasarii, respectiv platii acestora, in timp ce TVA-ul este exigibil de la data emiterii facturii.

Vrei si tu sa afli mai multe despre ce tipuri de cheltuieli iti poti deduce, la ce e bine sa fii atent, sau cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru PFA-ul tau?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa optimizezi mai mult ? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita! Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.