Noul cod fiscal – modificari privind microintreprinderile in anul 2016

masuri-noul-cod-fiscalDupa cum probabil ai aflat din mass-media, sau din articolele noastre precedente, noul cod fiscal aduce modificari importante asupra modului de calcul al impozitelor si taxelor, inclusiv asupra conditiilor de impozitare asupra veniturilor microintreprinderilor.

Pana la sfarsitul anului 2015, microintreprinderile datorau un impozit de 3% din veniturile obtinute, indiferent de numarul de salariati.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, au fost stabilite mai multe cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati. Astfel, cota de impozitare va fi cuprinsa intre 1% si 3%, in functie de existenta angajatilor si numarul acestora, dupa cum urmeaza:

  1. Cota de impozitare de 1% pentru microointreprinderile care au cel putin doi angajati,
  2. Cota de impozitare de 2% pentru microintreprinderile cu un singur angajat,
  3. Cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile care nu au nici un salariat.

Atentie, incepand cu 01.01.2016, se majoreaza plafonul de incadrare in acest sistem de impunere de la 65.000 euro la 100.000 euro, motiv pentru care o parte din cei care au depasit cifra de afaceri de 65.000 Euro, in cursul anului 2015, vor redeveni microintreprinderi incepand cu 01.01.2016 (daca nu au deposit si plafonul de 100.000 Euro)

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.