Noile modificari aduse Codului Fiscal aplicabile cu 01.07.2012 – Contabilitate

Ordonanta de urgenta nr. 24/2012 aduce modificari si completari importante Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 384, din 7 iunie 2012. Iata care sunt principalele modificari aduse Codului Fiscal:

Regimul fiscal al dividendelor primite din statele membre UE

Dividendele primite de o persoana juridica romana, societate-mama, de la o filiala a sa situata intr-un stat membru, sunt neimpozabile daca persoana juridica detine minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele.

In aceleasi conditii sunt neimpozabile si dividendele primite de sediile permanente din Romania ale unor persoane juridice straine din alte state membre, societati-mama, care sunt distribuite de filialele acestora situate in state membre, daca persoana juridica straina detine minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele.

Modificari privind impozitul pe profit

Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

-cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile in procent de 50% pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

-cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului sunt deductibile in procent de 50%. Prin noţiunea de „cheltuieli” se intelege cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor, inclusiv combustibilul. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza şi protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentr inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire pentru scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Aceste limitari se aplica si la stabilirea venitului net anual din activitati independente , determinat pe baza contabilitatii in partida simpla.

Sunt deductibile provizioanele/ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora, in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului, pentru creantele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012 inclusiv;
2. sunt transferate de la o persoana sau datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului cesionar;
3. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului cesionar.

Stabilirea venitului din investitii

Incepând cu 1 ianuarie 2013, la stabilirea venitului din investitii, castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se determină ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat, declaratie ce se depune de catre contribuabil pana la 25 mai inclusiv a anului urmator celui in care a realizat venitul.

Impozitul anual datorat de contribuabil pentru castigul net anual impozabil se stabileşte de organul fiscal competent, pe baza declaratiei privind venitul realizat depusa de catre contribuabil.

Pentru castigurile/pierderile din transferurile titlurilor de valoare, altele decat partile sociale şi valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, realizate incepand cu 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectueaza plati anticipate in cursul anului fiscal, in contul impozitului anual datorat.

TVA la vehiculele achizitionate in leasing, deductibila doar in limita a 50%

Potrivit ordonantei de urgenta prin care s-a modificat Codul fiscal, incepand cu 1 iulie, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a TVA aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Prevederile se aplica inclusiv daca au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si sau serviciilor, inainte de 01 iulie 2012, daca livrarea / prestarea intervine dupa aceasta data.

Ordonanta de urgenta publicata de Finante mai stabileste ca limitarea deducerii TVA la 50% nu se aplica pentru:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire pentru scolile de şoferi;

5.vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
6. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

De asemenea, limitarea deducerii la 50% nu se aplica nici in cazul vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3 500 kg sau mai mult de noua scaune, inclusiv scaunul soferului.

In cazul in care esti interesat de mai multe informatii, click aici pentru a gasi un articol dedicat deductibilitatii limitate a TVA-ului in cazul unui autovehicul achizitionat in leasing.

Modificarea plafonului de scutire de TVA de la 35000 la 65000 de euro la cursul de schimb de la data aderarii .

Potrivit OUG 24/2012, prin care a fost aprobat proiectul lansat in dezbatere publica de Finante, plafonul de scutire va fi de 65.000 de euro (calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie), respectiv 220.000 lei.

In cazul in care esti interesat de informatii privind modul de calcul al cifrei de afaceri, prevederile tranzitorii, sau cine poate applica pentru plafonul special de scutire, click aici pentru a vedea articolul urcat pe site, inainte de publicarea efectiva a ordonantei in Monitorul Oficial.

IMPORTANT: Ca urmare a majorarii plafonului de TVA,  declaraţia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii şi achizitiile, formular 392A, va fi depusa de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, a caror cifra de afaceri, realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 220.000 de lei (nu 119.000 RON, cat era pana acum, inainte de aprobarea noului plafon de TVA). In cazul in care te intrebi daca si tu ai obligatia sa depui aceasta declaratie, mentionam ca atat persoanele fizice cat si cele juridice au aceasta obligatia. Pentru a vedea mai mult click aici si vei gasi un articol cu toate informatiile de care ai nevoie.

Vrei si tu sa afli mai multe despre cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa sa fii tinut la curent in timp util cu modificarile legislative, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita! Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.