Noi plafoane pentru platile in numerar valabile din 09 mai 2015

Limitarea platilor in numerar (Sursa poza: Agerpres.ro)Iti aducem la cunostinta ca, in 09.04.2014 a fost publicata Legea 70/2015 care limiteaza incasarile si platile in numerar, astfel:

  1. Operațiuni în numerar efectuate între persoane juridice (inclusiv PFA, II, IF, profesii liberale sau alte asocieri)

–          Încasari in limita a 5.000 lei/zi de la o persoană

–          Pentru Cash and Carry, incasari in limita a 10.000 lei/zi de la o persoana

–          Plati in limita a 5.000 lei pe zi de la o persoana, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi în total

–          Plati catre Cash and Carry in limita a 10.000 lei/zi

–          Plati de avansuri spre decontare in limita a 5.000 lei/zi pe persoană, fiind luate în calcul la stabilirea plafonului zilnic de plați de 10.000 lei

–          Limitele se aplica si pentru operatiunile in valuta, incadrarea in plafon stabilindu-se in funcție de cursul BNR din ziua efectuarii operatiunilor

–          Se interzic platile fragmentate pentru facturi mai mari de 5.000 lei (sau 10.000 lei pentru Cash and Carry). Pentru acestea se admite o singura plata in numerar sub 5.000 lei (sau 10.000 lei pentru Cash and Carry), diferenta fiind achitata numai prin instrumente de plata fara numerar

–          Se interzice fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei (sau 10.000 pt. Cash and Carry)

–          Se interzice retragerea fragmentata de numerar de la banca care conduce la depasirea plafoanelor de plati, cu excepția situațiilor descrise la pct. 3 de mai jos (amendă de la 3.000 lei la 4.500 lei)

  1. Operațiuni în numerar efectuate de persoane juridice cu persoane fizice (inclusiv dividende, imprumuturi, creditari, cesiuni de creante, livrari de bunuri sau prestari de servicii)

–          Incasari sau plati in limita a 10.000 lei/zi de la o persoana

–          Pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei, sunt interzise încasarile sau platile fragmentate, sau fragmentarea tranzactiilor (cu excepția contractelor cu plata în rate)

  1. Plafoanele nu se aplica pentru:

–          Depuneri de numerar la banca

–          Retrageri de numerar de la banca pentru plata salariilor

–          Plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu

–          Plata impozitelor, taxelor, contributiilor și amenzilor datorate bugetului de stat

  1. Operațiuni în numerar efectuate între persoane fizice (inclusiv imprumuturi, transferuri de proprietate, prestari de servicii)

–          Incasari sau plati in limita a 50.000 lei/zi pe tranzactie

–          Pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, sunt interzise incasarile sau platile fragmentate, sau fragmentarea tranzactiilor

  1. Alte prevederi

–          Se interzice acordarea oricaror avantaje clientilor pentru plata în numerar (amenda de la 3.000 lei la 4.500 lei)

–          Pentru firmele cu mai mute casierii, plafoanele se aplica pentru fiecare casierie în parte

–          Plafoanele se aplica și pentru restituirile de numerar in cazul stornarii/returului de bunuri

–          Se interzice bancilor să elibereze numerar persoanelor juridice peste plafoanele de mai sus, cu excepția situațiilor descrise la pct.3 de mai sus (amenda de la 3.000 lei la 4.500 lei)

–          Transferurile prin cont de la persoane juridice catre persoane fizice se vor efectua numai in baza documentelor justificative legale prezentate de platitori

  1. Sancțiuni

–          În toate situațiile de depășire a plafonului, amenda va fi de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul pentru fiecare tip de operațiunie, dar nu mai putin de 100 lei.

 

Noile prevederi se aplică din data de 09 mai 2015, dar nu se aplica pentru contractele incheiate anterior intrarii în vigoare a legii.
Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din dreapta paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

 

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

 

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.