Modificari norme TVA la protocol

In cazul in care desfasori activitati economice in Romania, e important iti poti reduce TVA-ul de plata la bugetul de stat, cunoscund ca au fost modificate conditiile pentru deducerea TVA aferenta protocolului  prin HG 84/2013 astfel:

–       pot fi acordate bunuri de mica valoare in cadrul actiunilor de protocol, daca bunurile nu depasesc valoarea de 100 lei exclusiv TVA, caz in care TVA este integral deductibila.

–       cadoul poate sa contina unul sau mai multe bunuri, analiza incadrarii in plafon se face pe persoana si pe eveniment.

–       in situatia depasirii plafonului de 100 lei, societatea care acorda cadoul restituie TVA aferenta depasirii de plafon.

–       mesele servite la restaurant in cadrul actiunilor de protocol sunt considerate prestari de servicii (spre deosebire de bunuri) astfel incat TVA poate fi dedusa nelimitat.

–       deducerea TVA pentru operatiunile de protocol nu mai este conditionata de obtinerea de profit (anterior limitarea era stabilita la 2% din profitul ajustat corespunzator).

Iti recomandam ca in toate situatiile in care sunt acordate cadouri in cadrul actiunilor de protocol sau mese servite la restaurant sa te asiguri ca intocmesti documente justificative cu privire la destinatia bunurilor/serviciilor si legatura cu activitatea societatii (note interne, decizii de management, referate, etc.). In caz contrar organele de control pot sa respinga TVA la deducere.

Atentie, in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor de protocol la calculul impozitului pe profit, regulile raman neschimbate: limitare la nivelul a 2% din profitul ajustat corespunzator.

Vrei si tu sa afli mai multe despre cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau.

Vrei sa optimizezi mai mult si sa fii tinut la curent cu modificarile legislative? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita! Contact 

Contana.ro – consultant fiscal si expert contabil

Comments are closed.