Modificari importante Legea Split TVA

In cazul in care detii o afacere in Romania, e bine sa stii noile conditii stabilite de Legea 275/2017, referitoare la utilizarea mecanismului Split TVA.

Obligatia aplicarii sistemului split TVA o au firmele care:

  • La finele anului 2017 aveau datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii), 5.000 de lei (firme mici și persoane fizice), dacă acestea nu sunt achitate pna la finele lunii ianuarie 2018;
  • Incepând de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență mai mari de 15.00010.000, respectiv 5.000 de lei;
  • Se află sub incidențalegislației insolvenței.

Data de la care se va aplica sistemul split TVA

  • Operatorii economici ce au înregistrat datorii mai mari decât plafoanele amintite la 31 decembrie 2017 și nu vor achita TVA scadentă până la 31 ianuarie 2018 vor aplica sistemul split TVA începând cu 1 martie 2018.
  • Firmele aflate sub incidența legislației insolvenței la final de 2017, acestea vor intra în sfera de aplicare a mecanismului plății defalcate a TVA tot de la 1 martie 2018.
  • Contribuabilii ce nu aplică sistemul, dar care vor înregistra datorii la plata TVA pe parcursul anului 2018, vor avea la dispoziție 60 de zile lucătoare de la scadență pentru a achita TVA restantă. Dacă nu vor efectua plata nici în această perioadă de grație, companiile vor fi înregistrate în sistem începând cu data de 1 a celei de-a doua luni următoarecelei în care s-a împlinit termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadență.

Cum și când vor ieși din sistem firmele obligate să-l aplice?

  • Firmele care vor alege să aplice benevol sistemul vor putea renunța la aplicarea mecanismului la finalul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la momentul în care au fost înscrise în Registrul persoanelor ce aplică plata defalcată a TVA. Apoi, în maximum cinci zile de la depunerea unei notificări în acest sens, vei fi radiat din registrul amintit și nu îl vei mai aplica.
  • Firmele ce vor înregistra datorii la plata TVA la finalul anului în curs și startul anului următor, documentul citat stabilește posibilitatea ieșirii din sistem la cel puțin șase luni de la data în care contribuabilul nu se mai află în vreuna dintre situațiile enumerate anterior. Și în acest caz, radierea se va face în același termen, de cinci zile de la data depunerii notificării.
  • Companiile in insolventa, vor putea renunța la aplicarea sistemului split TVA după ce vor ieși de sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Alte aspecte importante legate de modul de lucru in sistemul split TVA

Sumele încasate în alt cont decât cel de TVA vor putea fi mutate în 30 de zile, în loc de șapte.

Executarea contului de TVA se va putea face numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum și în baza unor titluri executorii, pentru TVA aferentă unor achiziţii de bunuri şi/sau servicii. Astfel, contul de TVA nu va fi executat silit și pentru plata altor obligații fiscale, așa cum stabilise inițial Guvernul, în condițiile în care pentru plata acestor obligații pot fi executate silit și alte conturi ale contribuabilului.

Agentii economici neînregistrati în scop de TVA nu vor aplica sistemul plății defalcate a TVA, nici măcar atunci când achiziționează bunuri și servicii de la persoane ce aplică mecanismul. Societățile neplătitoare de TVA și persoanele ce desfășoară activități independente, cazul persoanelor fizice autorizate, nu vor fi nevoite să facă două plăți atunci când vor efectua achiziții de la societăți ce aplică sistemul splitării de TVA.

Compensările, plățile în natură, si finanțările prin contract de factoring nu vor face obiectul split TVA.

Vrei primesti mai multe informatii, pe specificul activitatii tale?

Contacteaza-ne, si iti vom prezenta care sunt beneficiile, si cum putem personaliza modul de transmitere a informatiilor, in functie de nevoile tale.

Vrei sa sa fii tinut la curent in timp util cu modificarile legislative, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere si sa poti profita la timp de avantajele oferite de legislatia fiscala?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact!

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.