Modificari importante aduse Codului Muncii din 14.08.2017

Va informam ca OUG 53/2017 publicata in MO 644/07.08.2017, aduce modificari importante Codului Muncii, cu impact semnificativ in activitatea operationala a departamentelor de resurse umane.

  1. Se defineste conceptul de munca nedeclarata, care poate sa apara in urmatoarele situatii:

a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii– amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii– amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat– amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial– amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

ATENTIE: Pentru cazurile prevazute la pct. a, b și c, organul de control poate dispune sistarea activitatii. Reluarea activitatii se va face numai dupa plata amenzii si remedierea deficientelor constatate.

  1. Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc – amenda de 10.000 lei.
  1. Angajatorul are obligatia de a tine la locul de muncă evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat (pontajul), cu evidenţierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru – amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
  1. Modificarea contractului de munca se poate face numai prin act aditional care trebuie intocmit anterior producerii modificarii, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Este important de stiut ca se plateste jumatate din minimul amenzilor, daca sunt achitate in termen de 48 de ore.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din dreapta paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.