MODIFICAREA PLAFONULUI DE TVA DE LA 1 APRILIE!

In cazul in care detii o afacere in Romania, este important sa stii despre aparitia in Monitorul Oficial a legii 72 / 2018, a carei reglementare principala o constituie majorarea plafonului de scutire de TVA, la suma de 300.000 lei anual, incepand cu 1 aprilie 2018.

Astfel, persoanele impozabile infiintate anterior anului 2018, si neinregistrate in scop de TVA, sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:

  •       daca depasesc plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018;
  •       daca depasesc plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei pana la data de 31 decembrie 2018.

Persoanele inregistrate deja in scopuri de TVA pot solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  •       nu au depasit plafonul de scutire de 220.000 lei in anul 2017;
  •       nu depasesc in anul 2018 plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei.

Atentie: Solicitarea anularii inregistrarii in scopuri de TVA se face prin depunerea formularului 010 pana pe data de 10 a lunii urmatoare perioadei fiscale.

Este bine deasemenea sa stii ca inregistrarea ca si platitor de TVA se poate face si prin optiune, decizia referitoare la acest lucru trebuind facuta in functie de specificul activitatii tale, si de impactul pozitiv sau negativ al TVA-ului in taxe.  

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o discutie specifica situatiei tale, din care sa intelegi care este modul de lucru optim dpdv TVA pt firma ta, sau in general, daca iti doresti o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.