Modificarea contributiei la fondul pentru persoane cu handicap din 01 sept 2017

In cazul in care in afacerea pe care o conduci, ai depasit numarul de 50 de angajati, este important sa stii ca OUG 60/2017 (publicata in MO 648/07.08.2017) modifica modalitatea de calcul si plata a contributiei la fondul pentru persoane cu handicap.

Ca și pana acum, societatile care au cel puțin 50 de salariati, sunt cele cu obligatia de a angaja persoane cu handicap, intr-un procent de cel puțin 4% din numarul total de salariati.

In cazul in care aceasta obligatie nu este indeplinita, societatile trebuie sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul minim inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Anterior contributia se determina utilizand jumatate din salariul minim in fomula de calcul, asadar modificarea consta în dublarea contributiei la fondul pentru persoane cu handicap.

Se elimina posibilitatea de a opta pentru plata fondului prin achizitia de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat. Astfel contributia datorata va fi integral achitata lunar catre bugetul de stat.

Se adauga o prevedere noua: in scopul stimularii angajarii persoanelor cu handicap, institutiile și persoanele juridice publice au obligatia organizarii unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Aceasta masura nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de catre institutia publica. ATENTIE: aceasta prevedere nu se aplica societatilor private.

Modificarile se aplica incepand cu 01 septembrie 2017.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.