Modificarea conditiior de acordare a scutirii de impozit pe salarii pentru programatori din 01 februarie 2017

In cazul in care lucrezi in domeniul IT, iti aducem la cunostinta publicarea Ordinului 872/2016 in Monitorul Oficial din 09.01.2017 care actualizeaza conditiile de acordare a scutirii de impozit pe salarii pentru salariații programatori, incepand cu 01 februarie 2017.

Astfel, se renunta la pragul de venituri realizate in anul fiscal precedent de 10.000 USD pentru fiecare salariat pentru care se acorda scutirea, impus de vechea reglementare.

Mai mult decat atat, de scutire pot beneficia si societatile nou infiintate.

Potrivit noului Ordin, scutirea se poate acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

–          posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupaţiile mentionate in anexa la ordin, adica:

o   administrator baze de date;

o   analist;

o   inginer de sistem in informatica;

o   inginer de sistem software;

o   manager de proiect informatic;

o   programator;

o   proiectant de sisteme informatice;

o   programator de sistem informatic.

–          postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

–          salariații detin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta;

–          angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a înregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator (aceasta prevedere nu se aplica in cazul societatilor nou infiintate).

Documente necesare pentru acordarea scutirii (ce trebuie sa contina dosarul):

–          actul constitutiv, in cazul operatorilor economici;

–          organigrama angajatorului;

–          fisa postului;

–          copia cu mentiunea „conform cu originalul” a diplomei de studii universitare;

–          copia cu mentiunea „conform cu originalul” a contractului individual de munca;

–          statul de plata intocmit separat pentru salariatii care beneficiaza de scutire;

–          comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creare de programe pentru calculator;

–          balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

ATENTIE: Pentru a aplica scutirea, angajatorul trebuie sa isi desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei, si sa aibe activitatea de creare de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.