Impozitul „specific” pentru restaurante si hoteluri din 01.01.2017

In cazul in care activezi in sectorul HoReCa, te informăm că în Monitorul Oficial din 14.10.2016 a fost publicată Legea 170/2016 privind impozitul specific, impozit ce se va aplica din 01.01.2017 firmelor care își desfășoară activitatea în sectorul turistic, restaurante și alimentație publică.

Hotelurile, barurile sau restaurantele de pe teritoriul României vor plăti, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității.

Astfel, vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului în curs, vor avea înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

  • 5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
  • 5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
  • 5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;
  • 5590 – ,,Alte servicii de cazare”;
  • 5610 – ,,Restaurante’’;
  • 5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
  • 5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
  • 5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. Suma de plată va reprezenta o jumătate din impozitul specific anual.

Impozitul specific se va determina în funcție de:

–         Rangul localității

–         Suprafața utilă comercială/ de servire/ de desfășurare a activității

–         Sezonalitate

Noile prevederi stabilesc un impozit fix, de 1.500 de lei pe an, pentru vânzătorii ambulanți la tonete de înghețată sau la cărucioare mobile pentru vânzare mâncare, dar şi pentru cei care prepară hrana la standuri în pieţe.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

 

Comments are closed.