IMPOZITAREA DIVIDENDELOR IN 2018

In cazul in care detii o firma in Romania, este important sa stii ca, o data cu modificarile Codului Fiscal, impozitarea dividendelor se modifica substantial prin introducerea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate.

Impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende este de 5% conform art.97 alin (7) din Codul Fiscal.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

Contributia la fondul de pensii (CAS):

Potrivit art.137 din Codul Fiscal, CAS nu se plateste la veniturile din dividende.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS):

Conform OUG 79/2017, incepand cu 1 ianuarie 2018, cota CASS este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati, daca au depasit in cursul anului 2017 plafonul de 22.800 lei pentru total venituri din dividende, chirii, activitati independente (PFA de exemplu), sau venituri din alte surse.

Aceste persoane, au obligatia sa depuna la organul fiscal, pana la 31 ianuarie 2018 inclusiv, Declaratia 600 cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar.

Baza lunara de calcul a acestei contributii CASS este salariul minim indiferent de valoarea veniturilor din dividende, chirii, sau alte surse peste plafonul de 12 x salariul minim pe an.

Prin urmare se va plati anual 22.800 x 10% = 2.280 lei, contributia la CASS pe 2018, in 4 transe trimestriale de cate 570 lei, avand termene de plata 25.03.2018, 25.06.2018, 25.09.2018 si 25.12.2018, in numele personal al fiecarui asociat in parte.

Pentru cei dintre voi, care sunteti clienti Contana, si despre care stim ca aveti obligativitatea depunerii acestei declaratii, am inceput deja de saptamana trecuta o campanie de informare, prin care veti primi toate informatiile necesare pentru a ne asigura ca respectam termenele legale si conditiile depunerii declaratiei.

Important!

Aceasta contributie nu este aplicata la veniturile din 2017, adica nu se aplica retroactiv .

Este contributia la asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018 si care se plateste sau nu, in functie de un anumit indicator (plafonul de 22.800 lei) stabilit la 31.01.2018.

Contributia se plateste pe CNP-ul fiecarei persoane fizice. Prin urmare, daca o persoana fizica a obtinut in cursul anului venituri din dividende de la mai multe societati comerciale, venituri din chirii, si venituri din activitati independente (PFA), depune o singura declaratie 600, si plateste o singura data contributia la sanatate, pentru toate aceste venituri obtinute.

Daca cineva dintre voi doreste calitatea de asigurat, poate opta pentru depunerea declaratiei 600 si plata contributiei la sanatate (CASS).

Vrei primesti mai multe informatii, pe specificul situatiei tale?

Contacteaza-ne, si iti vom prezenta care sunt beneficiile, si cum putem personaliza modul de transmitere a informatiilor, in functie de nevoile tale.

Vrei sa sa fii tinut la curent in timp util cu modificarile legislative, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere si sa poti profita la timp de avantajele oferite de legislatia fiscala?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact!

Contana – expert contabil si consultant fiscal

 

Comments are closed.