Cum iti poti deduce cheltuielile cu carburantul, incepand cu 01 ianuarie 2012? – Consultanta fiscala

Incepand din 2012, firmele vor putea deduce din nou sumele cheltuite pe carburant la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, insa numai partial, potrivit OG nr. 125 / 2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 938, din 30 decembrie 2011.

Conform noilor modificari aduse la Codul Fiscal, cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt  utilizate exclusiv in scopul activitatii de productie, vor avea o deductibilitate limitata la calculul impozitului pe venit si impozitului pe profit. Aceste cheltuieli se vor deduce limitat in proportie de 50% din valoarea acestora, diferenta ramanand nedeductibila.

Atentie, pentru situatiile in care vehiculele sunt utilizate in scopul activitatii de productie (situatiile in care cheltuiala cu combustibilul era deductibila si in 2011), deductibilitatea cheltuielilor si a TVA-ului este in continuare de 100%. De asemenea, se acorda deductibilitate in proportie de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule, fata de situatia anului 2011, cand aceste cheltuieli erau nedeductibile in totalitate. In cazul achizitiei de autoturisme, ramane in continuare varianta leasingului, care permite deducerea TVA-ului, procentul de 50% fiind aplicat doar asupra valorii reziduale (nedeductibil in totalitate in 2011)

Vom reveni in continuare cu detalii privind modificarile privind impozitele si taxele, pentru a putea avea o imagine clara referitor la ce ai de facut incepand cu 01 ianuarie 2012.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal.

Comments are closed.