Contributie sanatate pentru veniturile din chirii din 01.01.2014

In cazul in care inregistrezi venituri din chirii, e bine sa stii ca a fost publicata OUG 88/2013 care aduce modificari Codului Fiscal astfel:

Incepand din 01.01.2014 persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere) trebuie sa achite contributia de asigurari de sanatate, in cuantum de 5,5%.

Baza de calcul va fi reprezentata de cuantumul venitului diminuat cu cota de cheltuieli forfetare 25%.

Baza LUNARA de calcul:

–  nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie, adica 800 lei (daca chiria este singurul venit al contribuabilului)

– nu poate fi mai mare decat 5 salarii medii pe economie, adica 11.115 lei

Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor nu se va plati contributia la asigurarile sociale (sistemul public de pensii).

Pe langa contributia la asigurarile de sanatate, persoanele fizice care inregistreaza venituri din chirii, vor mai achita, ca si pana acum, impozitul de 16% din venitul diminuat cu cota de cheltuieli forfetare 25%.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita! Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.