Cine va aplica plata TVA la incasarea facturii si cum va functiona sistemul incepand cu 01.01.2013? – CONTABILITATE

Ordonanta de Guvern nr. 15/2012, publicata in Monitorul Oficial in 29 august 2012 aduce, pe langa introducerea sistemului de plata a TVA la incasarea facturii de la 1 ianuarie 2013, si alte modificari importante in legislatia fiscala care tin de impozitul pe profit, impozitul pe venit sau contributiile sociale obligatorii, modificari pe care le vom trata intr-un articol separat in zilele urmatoare.

Potrivit actului normativ sus mentionat, aplicarea sistemului “TVA la incasare” va fi obligatorie pentru toti contribuabilii a caror cifra de afaceri realizata in perioada 01.10.2011 – 30.09.2012 este inferioara plafonului de 2.250.000 RON. Cifra de afaceri cuprinde valoarea totala a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor economice pentru care locul prestarii este in afara Romaniei.

ATENTIE: Persoanele sus mentionate, au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25.10.2012, o notificare din care sa rezulte ca in perioada 01.10.2011 – 30.09.2012 nu depasesc plafonul de 2.250.000 RON.

Noul regim privind TVA presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite atat de catre contribuabilii eligibili, cat si de catre beneficiarii acestora. Astfel, o firma care plateste TVA la incasare nu isi va deduce TVA-ul aferent facturilor primite decat in momentul platii.

Important: Sistemul dezavantajeaza unele societati comerciale, respectiv cele a caror cifra de afaceri depaseste plafonul sus mentionat, acestea datorand TVA la bugetul de stat de la data facturarii, insa neputand sa deduca TVA-ul pentru furnizorii care aplica TVA-ul la incasare, decat in momentul platii.

Un alt punct sensibil la aceste societati va fi structurarea contabilitatii, astfel incat sa aibe o evidenta foarte clara a tipurilor de parteneri de afaceri, structurata in funtie de sistemul de TVA aplicat, pentru a putea tine seama de acestea in momentul calcularii deductibilitatii TVA-ului.

In cazul in care te afli intr-o astfel de situatie, si esti interesat de optimizarea fluxului de documente si informatii contabile, pentru a-ti optimiza fiscal afacerea, contacteaza-ne, si vom gasi impreuna reteta fiscala potrivita pentru businessul tau.

Sistemul “TVA la incasare” se aplica doar pentru operatiunile din tara, respectiv cele pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi Romania. Inca o data precizam ca aplicarea sistemului pentru contribuabilii cu cifra de afaceri sub 2.250.000 RON, nu este optionala ci OBLIGATORIE.

Sistemul nu se aplica pentru o serie de operatiuni cum ar fi livrari de bunuri sau servicii supuse taxarii inverse, sau livrari de bunuri sau servicii scutite de TVA  (inclusiv achizitiile sau livrarile intracomunitare).

Vrei si tu sa afli mai multe despre aplicabilitatea noului sistem de TVA, sau cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta, tinand cont de ultimele modificari legislative?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa sa fii tinut la curent in timp util cu modificarile legislative, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere si sa poti profita la timp de avantajele oferite de legislatia fiscala?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.