Ce ai de facut ca P.F.A. in luna ianuarie 2012 – Contabilitate

In cazul in care esti Persoana Fizica Autorizata, si ai ales impozitarea in sistem real, ai obligatia  completarii declaratiei privind venitul estimat pe anul 2012 (declaratia 220) si depunerea la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Prevederea se aplica pentru toti contribuabilii care au desfasurat activitate in anul 2011.

Deasemenea, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sau din drepturi de autor pot opta, pana la finalul lunii ianuarie, pentru modul in care doresc sa fie impozitate: la norma de venit sau in sistem real.

Indiferent de forma de impozitare, impozitul pe venit se plateste trimestrial, cu urmatoarele termene: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie.

Tinem deasemenea sa precizam faptul ca, potrivit ultimului act normativ, pentru activitatea care genereaza venituri comerciale din executarea unor servicii in domeniul informaticii, venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.  Initial, aceste activitati fusesera excluse din Nomenclatorul aprobat prin Ordinul MFP nr. 2.875/2011.

Atentie! potrivit Codului Fiscal, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada, daca acel contribuabil nu solicita determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei de venit estimat si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Vrei si tu sa intelegi in detaliu beneficiile si consecintele acestei optiuni pentru PFA-ul tau?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si care sistem de impozitare (norma de venit sau in sistem real) merita a fi aplicat pentru businessul tau. Sunt mai multe implicatii in urma acestei optiuni, bineinteles, ce trebuie luate in calcul inainte de a opta sau nu pentru oricare din variante.

Vrei sa optimizezi mai mult ? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal.

Comments are closed.