Atentie, pentru a te inregistra ca platitor de TVA la incasare, trebuie sa depui la Fisc notificarea pentru aplicarea noului sistem

Notificarea care trebuie depusa la Fisc de contribuabilii obligati sa aplice sistemul de plata a TVA la incasare a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 1529/2012. Formularul trebuie depus pana marti, 25 octombrie, la organele fiscale.

Noul sistem de TVA, care presupune plata taxei la incasarea facturii, si nu la emiterea ei, se va aplica de la 1 ianuarie 2013.

Codul fiscal prevede ca, noul sistem de TVA va fi aplicat obligatoriu de doua categorii de contribuabili, si anume:

  • persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
  • persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.

Reglementarile din Codul fiscal stabilesc ca cei care  trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

Pentru aplicarea sistemului in 2013, cifra de afaceri luata in considerare va fi cea obtinuta in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012, iar notificarea catre ANAF trebuie depusa pana la 25 octombrie 2012.

Formularul se completeaza in doua exemplare. Un exemplar, semnat si stampilat se depune la registratura organului fiscal, iar cel de-al doilea exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Potrivit Codului de procedura fiscala, neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea la organul fiscal competent a formularelor si documentelor prevazute de legea fiscala, altele decat declaratiile fiscale si declaratiile de inregistrare fiscala sau de mentiuni reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1000 si 5000 de ei.

Nu au obligatia de a depune notificarea:

  • persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA incepand cu 1 ianuarie 2013, aceste persoane fiind inregistrate, din oficiu de organele fiscale, in Registrul  persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare cu data inregistrarii acestora in scopuri de TVA;
  • persoanele impozabile a caror cifra de afaceri din perioada 01 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

In cazul in care doresti sa afli mai multe despre functionalitatea TVA-ului la incasare gasesti AICI un articol in care ti se explica avantajele si dezavantajele noului sistem.

Vrei si tu sa aflii mai multe despre aplicabilitatea noului sistem de TVA, sau cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta, tinand cont de ultimele modificari legislative?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa sa fii tinut la curent in timp util cu modificarile legislative, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere si sa poti profita la timp de avantajele oferite de legislatia fiscala?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita.

Contana.ro – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.