NOI MASURI PRIVIND AMNISTIA FISCALA

Postat in:

June 4, 2020

Autor:

Contana

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Salut,
Mediul de afaceri se confrunta cu o diminuare semnificativa de lichiditati in aceasta perioada, iar acumularea de noi datorii catre Stat ar putea duce la un blocaj financiar sau si mai rau, la declansarea procedurilor de insolventa.

In articolul nostru publicat inca din data de 14 mai 2020 (vezi >>aici<<) iti spuneam ca guvernul a aprobat amnistia fiscala cu scopul de a redresa economia si masuri de restructurare aferente obligatiilor bugetare restante pana la 31 martie 2020.
Pentru a avea o mai mare claritate asupra subiectului, iti recomandam sa citesti si acel articol, inainte de a merge mai departe cu acesta.

Poti evita acumularea de dobanzi si penalitati (accesorii) ce iti pot ingreuna si mai mult plata  obligatiilor bugetare, urmarind mai jos principalele masuri privind facilitatile fiscale, care vin in completarea amnistiei fiscale:

  1. Poti sa-ti restructurezi obligatiile fiscale + accesoriile restante la data de 31 martie 2020 si neachitate pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala (il va emite ANAF, pe baza unei notificari).
  2. Sunt considerate obligatii principale restante la 31.03.2020 si cele stabilite de organul fiscal prin decizie dupa data de 1 aprilie 2020.
  3. Tot dupa 1 aprilie 2020, amenzile de orice tip, obligatiile bugetare principale si accesorii stabilite de alte organe decat organele fiscale pot aplica pentru restructurare pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.4.Termenul de depunere a notificarii privind restructurarea s-a prelungit pana la 30 septembrie 2020, pentru perioada8 august-31 octombrie 2019 si 1 februarie- 30 septembrie 2020, doar ca ai nevoie de un plan de esalonare.

5.Pentru plata esalonata a datoriilor bugetare, trebuie sa achiti toate obligatiile bugetare scadente intre 1 aprilie 2020 si data depunerii solicitarii de restructurare.

  1. Poti sa anulezi o parte din obligatii de plata daca ai inclus in planul de restructurare si urmatoarele masuri:
    -maxim 30% din totalul obligatiilor si achiti 5% din datorii stabilite in planul de esalonare
    -intre 40% si 50% din totalul obligatiilor si achiti 15% din datorii stabilite in planul de esalonare
  2. Solicitarea de restructurare poti sa o depui pana la data de 15 decembrie 2020Ce trebuie sa stii?

    Daca depui o notificare privind intentia de restructurare a datoriilor bugetare pana la 15 decembrie 2020, organul fiscal iti elibereaza, din oficiu, un nou certificat de atestare fiscala in maxim 10 zile, si nu va mai lua alte masuri (blocarea conturilor, executari silite, etc), daca tu achiti obligatiile curente (adica cele scadente dupa 31.03.2020). Mai mult decat atat, se vor anula toate dobanzile si penalitatile calculate pana la data de 31.03.2020, daca reusesti sa platesti obligatia principala pana la data de 15 decembrie 2020.

Poti sa depui o noua cerere pana la 15 decembrie 2020 daca doresti sa-ti refaci planul de restructurare aflat in curs de solutionare depus sau solutionat.

Termenul de la care organul fiscal calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere se prelungeste pana la 25 iunie 2020. Dupa aceasta data ANAF poate incepe executarea silita pentru obligatiile fiscale datorate, daca tu nu faci nimic in acest sens.

Tot 25 iunie 2020 este termenul pana la care se aplica masurile derogatorii privind solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA si se suspenda calculul de accesorii si mentinerea valabilitatii esalonarii la plata, in cazul platilor cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare.
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa imbunatatim calitatea informatiilor, te rugam sa ne lasi un feeback si iti promitem ca sa tinem cont de parerile tale.