TVA -ul la vehiculele achizitionate in leasing deductibil doar in limita a 50% – Contabilitate

Taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50%,  pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, daca acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopul activităţii economice. Prevederea a fost introdusa intr-un proiect de modificare a Codului fiscal, astfel incat s-ar putea aplica cu  1 iulie 2012.

In momentul de fata, spre deosebire de achizitia integrala a unui autoturism, pentru care companiile au drept de deducere doar pentru 50% din TVA aferenta, pentru achizitiile in leasing firmele isi deduc TVA pentru intreaga suma (respectiv TVA aferenta ratelor lunare de leasing), mai putin valoarea reziduala platita la final.

Limitarea deducerii TVA la 50% pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau inchiriere a fost solicitata de Romania in 27 septembrie 2011. Consiliul UE a aprobat cererea tarii noastre in 26 aprilie 2012 prin Decizia nr. 232/26.04.2012, publicata in Jurnalul Oficial al UE in data de 1 mai 2012.

ATENTIE! pentru a putea fi aplicate, este  necesar ca noile prevederi sa fie transpuse in legislatia fiscala autohtona.  Ministerul Finantelor a publicat deja in data de 24.05.2012   un proiect de OUG care introduce in Codul fiscal noile prevederi referitoare la TVA.(detalii accesand acest link)

Cum au fost transpuse prevederile in Codul fiscal

Conform proiectului OUG se limitează la 50% dreptul de deducere a TVA aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a TVA aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

Care sunt categoriile de vehicule rutiere pentru care nu se aplica limitarea deducerii?

  • vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie

şi servicii de curierat;

  • vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
  • vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile

de taximetrie;

  • vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea

către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

  • vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul

unui contract de leasing financiar sau operaţional;

  • vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

De asemenea, limitarea deducerii la 50% nu se aplica nici in cazul vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3 500 kg sau mai mult de noua scaune, inclusiv scaunul soferului.

Ce se intampla cu contractele de leasing aflate in derulare?

Prevederile  se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a bunurilor şi sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacă livrarea/prestarea intervine după această dată.

Daca proiectul OUG va fi aprobat si limitarea va deveni aplicabila prin  modificarea Codului Fiscal, achizitia in leasing a unui autoturism nu va mai reprezenta un avantaj din punct de vedere  TVA pentru companiile beneficiare, acestea inregistrand un cost suplimentar de 50% cu TVA nedeductibil.

Vrei si tu sa afli mai multe despre cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa optimizezi mai mult ? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita! Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal Brasov

Comments are closed.