Reintroducerea impozitului pe veniturile microintreprinderilor din 2011

O oportunitate de optimizare a taxelor importanta, ce iti poate aduce reduceri de taxe de cateva mii, sau chiar zeci de mii de Euro pe an a aparut la inceput de an fiscal in Romania!  Sunt pana la urma, sume importante pe care alegi sa le dai la stat sau pe care le poti folosi sa mergi in vacanta.

Despre ce este vorba? O data  cu publicarea OUG 117 / 2010 – reintra in vigoare impozitul pe veniturile microintreprinderilor, din 01.01.2011. Pentru anul 2011 optiunea se exprima pana in 31.01.2011, prin depunerea unei declaratii de mentiuni.Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3%, fata de cota de 16% aplicata asupra profitului (diferenta dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile).

Atentie, alegerea impozitarii pe veniturile microintreprinderilor – este optionala! Ia in calcul informatiile de mai jos si vezi in primul rand daca se aplica firmei tale:

Conform OUG 117 / 2010 o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1.    Are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
2.    A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
3.    Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
4.    Nu au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
5.    Realizeaza venituri, din alte activitati decat cele prevazute mai jos:

  • a.    desfasoara activitati in domeniul bancar;
  • b.    desfasoara activitati în domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
  • c.    desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

Alte aspecte de precizat :

Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor cu anul fiscal urmator, daca îndeplinesc conditiile prevazute in prima parte a acestui articol si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Atentie, chiar daca ai fost initial platitor de 3%, apoi de 16%, poti acum sa revii la 3% – impozit pe veniturile microitreprinderilor

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca nu se incadreaza la vreuna din exceptiile din prima parte a articolului, si daca in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii angajeaza intre 1 si 9 persoane cu contract de munca (indiferent daca este cu norma intreaga sau fractiune de norma).

Pentru primul pas, acela de a lua in calcul analiza variantelor, ai mai jos ai un caz practic minimal, in care reducerile de taxe prin optiunea de plata 3% sunt cat o vacanta pe o insula exotica. Asa ca tu alegi ce vrei sa faci la vara. Stai la coada la finante, ingropat in hartii in birou sau mergi intr-o vacanta suplimentara?

Caz practic diferente 3% – 16%:

O societate comerciala cu venituri anuale de 80.000 Euro si care are o marja a profitului de 40%.

1.    Platitor de impozit pe profit:
a.    Total Venituri = 80.000
b.    Total Cheltuieli = 48.000
c.    Profit impozabil = 32.000
d.    Impozit profit = 32.000 * 16% = 5.120 EURO

2.    Platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor :
a.    Total Venituri = 80.000
b.    Total Cheltuieli = 48.000 – nu se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venitul microintreprinderilor
c.    Venit impozabil = 80.000
d.    Impozit venit = 80.000 * 3% = 2.400 EURO

3.    Diferenta de taxe = 5.120 – 2.400 = 2.720 Euro – bani pe care nu ii platesti la stat si care iti raman in buzunar pentru a-ti creste afacerea, sau a merge in vacanta.  Aceste tipuri de impozite se calculeaza si se platesc trimestrial.

Vrei si tu sa intelegi in detaliu beneficiile si consecintele acestei optiuni pentru firma ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si daca sistemul merita a fi aplicat pentru businessul tau. Sunt mai multe implicatii in urma acestei optiuni, bineinteles, ce trebuie luate in calcul inainte de a opta sau nu pentru oricare din variante.

Vrei sa optimizezi mai mult ? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.
Pentru o „reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de „creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact

Comments are closed.