Precizari importante privind contributiile sociale datorate de PFA-uri de la 1 iulie 2012 – Contabilitate

Asa cum am se arata si in ghidul publicat de Directia Generala a Finantelor Publice, ghid al carui continut il puteti gasi si in pagina noastra aici, preluarea si administrarea tuturor contributiilor sociale obligatorii datorate de catre persoanele fizice ), care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri, revin incepand cu data de 1 iulie 2012 Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Date fiind noile competente stabilite iti prezentam mai jos reglementarile pe care persoanele fizice autorizate trebuie sa le respecte pentru a-si declara si plati contributiile sociale obligatorii.

Cine datoreaza si cine nu datoreaza contributiile la fondul de pensii

PFA-rile datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat.

Atentie: Acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – 2117 lei), dar nici mai mare de 10585 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii – in speta formularul 600.

In cazul in care detii certificat digital pentru semnatura electronica, sau lucrezi cu o firma de contabilitate care are un astfel de certificat, formularul se poate depune si online.

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Potrivit ultimelor reglementari, nu datoreaza contributia la pensii:

–       Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)

–       Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj

–       Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Cine datroreaza contributia la fondul de sanatate, incepand cu 1 iulie?

Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate de 5,5% din:

–       Venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale) sau

–       Valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual.

Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaratiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

La fel ca si in cazul contributiei la fondul de pensii, plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Atentie! Aceste reguli se aplica si pentru intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, profesii libere.

Vrei si tu sa afli mai multe despre ce ai de facut, sau ce te avantajeaza din punct fiscal, in functie de afacerea ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau?

Vrei sa optimizezi mai mult ? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita! Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal Brasov

Comments are closed.