Noul cod fiscal – modificari privind impozitarea veniturilor din dividende in 2016

masuri-noul-cod-fiscalDupa cum probabil ai aflat din mass-media, sau din articolele noastre precedente, noul cod  fiscal  aduce  modificari importante asupra modului de calcul al impozitelor si taxelor, inclusiv asupra impozitarii veniturilor  din dividende.

Astfel, incepand cu 01.01.2016 scade impozitarea veniturilor din dividende de la 16% la 5%.  Aceasta se va aplica dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice si  juridice, precum si dividendelor obtinute din Romania de persoane nerezidende.

Prin urmare, incepand cu anul 2016, companiile vor retine 5% impozit pe dividendele distribuite, iar pentru persoanele fizice care vor realiz si venituri din alte surse sumele vor fi scutite de plata contributiilor de sanatate.

De asemenea incepand cu 01.01.2017 a fost aprobata taxarea veniturilor din dividende cu contributia de asigurari de sanatate de 5,5% asupra venitului brut.

In anul 2016, potrivit art.176, alin.(7) , persoanele care realizeaza venituri din dividende nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca vor realiza venituri din:

  1. Salarii,
  2. Pensii,
  3. Activitati independente,
  4. Activitati agricole
  5. Indemnizatii de somaj si indemnizatii pentru cresterea copilului,
  6. Ajutor social acordat potrivit Legii nr. 416/2001
  7. Indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Singura exceptie mentionata de noul Cod fiscal o reprezinta veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

In anul 2016, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu va putea fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul din dividende pentru care se calculeaza contributia va fi singurul venit realizat.

Incepand cu anul 2016, vor fi neimpozabile la calculul impozitului pe profit dividendele primite de un contribuabil platitor de impozit pe profit, de la o persoana juridica romana indiferent de cota de participare la capitalul social al societatii care distribuie dividende.

Veniturile din investitii realizate de persoanele fizice vor cuprinde din 2016 si veniturile din dividende.

Incepand cu 01.01.2017, pentru veniturile din dividende, baza lunara de calcul a CASS nu va putea fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.