Modificari TVA la incasare 2014

Ordinul 111/2013, aduce modificari ale regulilor pentru aplicarea ”TVA la incasare” astfel:

– sistemul devine opțional incepand cu 01.01.2014

– se abroga obligatia colectarii TVA la 90 de zile de la emiterea facturii pentru facturile neincasate.

– firmele care opteaza pentru aplicarea sistemului ”TVA la incasare” sunt obligate sa aplice sistemul cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care au optat pentru aplicare, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei. In cazul in care se depaseste plafonul, sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Intrucat in cele mai multe cazuri aplicarea sistemului reprezinta o facilitate acordata contribuabililor, mai ales in conditiile eliminarii plafonului de 90 de zile, recomandarea noastra generala este sa se mentina aplicarea sistemului. Desigur, exista si situatii in care aplicarea sistemului reprezinta un dezavantaj pentru anumite societati comerciale, cum ar fi de exemplu situatia in care termenele de incasare acordate clienților sunt mai scurte decat termenele de plata primite de la furnizori, si furnizorii principali nu aplica TVA la incasare.

Daca doresti sa afli mai multe despre avantajele sau dezavantajele aplicarii ”TVA la incasare”, pentru situatiile tale specific, te rugam sa ne contactezi. 

Tinem sa iti reamintim ca nu pot aplica sistemul persoanele care:

– fac parte dintr-un grup fiscal unic;

– nu sunt stabilite în Romania;

– in anul precedent au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 de lei;

– se inregistreaza in scopuri de TVA in anul in curs sau sunt inregistrate si au depasit in cursul exercitiului plafonul de 2.250.000 de lei.

Vrei si tu sa afli mai multe despre aplicabilitatea noului sistem de TVA, sau cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta, tinand cont de ultimele modificari legislative?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa sa fii tinut la curent in timp util cu modificarile legislative, astfel incat sa nu fii luat prin surprindere si sa poti profita la timp de avantajele oferite de legislatia fiscala?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.