Modificari ale declaratiilor 392 A si 392 B – amenzi de pana la 14.000 lei pentru nedepunere

In cazul in care desfasori activitati economice in Romania, fie ca persoana juridica, fie ca PFA, si te incadrezi intr-un anumit criteriu de marime, ai obligatia depunerii declaratiilor 392A si 392B pana pe 25 februarie 2013, pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul 2012.

In cazul in care nu te achiti de aceasta obligatie, risti amenzi care pot ajunge si la 14.000 RON.

Vezi mai jos cine trebuie sa depuna aceste formulare:

Formularul 392A privind livrarile si prestarile de servicii efectuate in anul 2012 trebuie depus de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), care au realizat efectiv la finele anului calendaristic o cifra de afaceri inferioara sumei de 65.000 Euro.

In ceea ce priveste declaratia 392B privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii efectuate in anul 2012, aceasta se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, care au realizat, la finele anului calendaristic, o cifra de afaceri inferioara sumei de 65.000 Euro.

Atentie! suma de 65.000 Euro, se calculeaza in echivalent lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderarii la Uniunea Europeana si rotunjita la urmatoarea mie, plafonul fiind in fapt de 220.000 RON. In cazul in care cifra ta de afaceri este peste 220.000 RON, nu ai obligatia depunerii acestei declaratii.

Tinem sa precizam ca principala modificare fata de anul trecut, este cea a criteriului de marime, acesta crescand de la 35.000 la 65.000 Euro, formularele fiind adaptate noului criteriu de inregistrare in scop de TVA

Declaratia se completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA.

Prin urmare, atat societatile comerciale, cat si PFA-urile, indiferent daca sunt sau nu platitoare de TVA au obligatia depunerii acestor declaratii, daca au avut cifra de afaceri, respectiv veniturile, in anul 2012, sub plafonul de 220.000 RON.

Tinem sa precizam ca atat societatile comerciale, cat si PFA-urile, au obligatia depunerii documentatiei pentru a se inregistra ca platitori de TVA, daca depasesc plafonul anual de 220.000 RON, pana in 10 ale lunii urmatoare lunii in care s-a inregistrat depasirea plafonului.

Potrivit Codului de procedura fiscala, amenzile pentru nedepunerea declaratiilor infomative 392A si 392B sunt cuprinse intre 2.000 lei si 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si 12.000 lei si 14.000 lei, pentru persoanele juridice.

Vrei si tu sa afli mai multe despre cum poti optimiza calculul taxelor si impozitelor pentru firma ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si ce prevederi fiscale pot fi aplicate pentru businessul tau

Vrei sa optimizezi mai mult si sa fii tinut la curent cu modificarile legislative? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact

Contana.ro – consultant fiscal si expert contabil

Comments are closed.