Impozitul pe veniturile microintreprinderilor in 2012 – afla ce conditii ai de indeplinit si care sunt avantajele microintreprinderii – Contabilitate

Legislatia fiscala aplicabila in anul 2012, lasa in continuare posibilitatea ca o microintreprindere sa plateasca un impozit de 3% pe venit, in cazul in care indeplineste cumulativ o serie de conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

Pentru a avea statut de microintreprindere, o firma trebuie sa indeplineasca, cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent urmatoarele conditii:

  • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
  • are de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar);
  • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

In cazul unei firme nou infiintate poti opta sa platesti impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal daca, la data inregistrarii la registrul comertului, capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale si in termen de 60 de zile, inclusiv, de la data inregistrarii angajeaza cel putin o persoana cu contract de munca.

In situatia in care una dintre conditii nu mai este indeplinita, microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator.

Atentie! Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro vor calcula si plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita veniturilor, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai putea reveni la acest mod de impozitare in perioada urmatoare.

Pentru indeplinirea conditiei privind numarul de salariati se are in vedere numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, potrivit dispozitiilor Codului Muncii, indiferent de durata timpului de munca. Deasemenea, la analiza indeplinirii conditiei privind numarul de salariati se numara si contractele de munca suspendate, potrivit legii.
Atentie! Pentru angajarea oricarei persoane cu contract individual de munca trebuie transmis REVISAL. Vezi aici un articol cu toate detaliile necesare privind obligativitatea depunerii ReviSal-ului.
Pentru persoanele juridice care au un singur salariat care demisioneaza in cursul unei luni, precum si in situatia in care raportul de munca inceteaza ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului individual de munca, conditia privind numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.

Atentie! microintreprinderile care achizitioneaza case de marcat beneficiaza de deducerea valorii de achizitie a acestora din baza impozabila, in trimestrul in care acestea au fost puse in functiune.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea formularului 010 pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului si este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

Atentie! in situatia in care, in cursul unui an fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra acest sistem de impozitare pentru anul fiscal respectiv, fara posibilitatea de a mai beneficia in perioada urmatoare de acest sistem de impozitare chiar daca ulterior indeplineste conditiile legale pentru exercitarea optiunii.

Pentru primul pas, acela de a lua in calcul analiza variantelor, ai mai jos ai un caz practic minimal, in care reducerile de taxe prin optiunea de plata 3% sunt cat o vacanta pe o insula exotica. Asa ca tu alegi ce vrei sa faci la vara. Stai la coada la finante, ingropat in hartii in birou sau mergi intr-o vacanta suplimentara?

Caz practic diferente 3% – 16%:

O societate comerciala cu venituri anuale de 80.000 Euro si care are o marja a profitului de 40%.

1.    Platitor de impozit pe profit:
a.    Total Venituri = 80.000
b.    Total Cheltuieli = 48.000
c.    Profit impozabil = 32.000
d.    Impozit profit = 32.000 * 16% = 5.120 EURO

2.    Platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor :
a.    Total Venituri = 80.000
b.    Total Cheltuieli = 48.000 – nu se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venitul microintreprinderilor
c.    Venit impozabil = 80.000
d.    Impozit venit = 80.000 * 3% = 2.400 EURO

3.    Diferenta de taxe = 5.120 – 2.400 = 2.720 Euro – bani pe care nu ii platesti la stat si care iti raman in buzunar pentru a-ti creste afacerea, sau a merge in vacanta.  Aceste tipuri de impozite se calculeaza si se platesc trimestrial.

Vrei si tu sa intelegi in detaliu beneficiile si consecintele acestei optiuni pentru firma ta?

Contacteaza-ne si iti vom arata in functie de structura activitatii tale, care sunt diferentele de taxe care iti raman in buzunar, si daca sistemul merita a fi aplicat pentru businessul tau. Sunt mai multe implicatii in urma acestei optiuni, bineinteles, ce trebuie luate in calcul inainte de a opta sau nu pentru oricare din variante.

Vrei sa optimizezi mai mult ? Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi ultimele noutati in materie de legislatie contabila si fiscala.
Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita!  Contact

Contana – expert contabil si consultant fiscal.

Comments are closed.