Noul cod fiscal – aspecte importante privind TVA incepand cu 01.01.2016

masuri-noul-cod-fiscalDupa cum probabil ai aflat din mass-media, si din alte surse, sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, de la 01.01.2016, odata cu intrarea in vigoare a celor doi piloni legislativi care il reglementeaza respectiv Codul fiscal si Codul de procedura fiscala.

Prin urmare, in 2016, cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20%, in timp ce pentru anumite livrari de bunuri si prestari de servicii se va aplica o cota de TVA redusa de la 9% sau chiar 5% in anumite cazuri.

Asadar, pe tot parcursul anului urmator, cota standard de TVA, de 20%, se va aplica tuturor operatiunilor de livrari si prestari de servicii. Exceptie de la aceasta regula fac operatiunile scutite de taxa si operatiunile pentru care sunt valabile cotele reduse.

Cateva modificari semnificative privind aplicabilitatea cotei de TVA de 5% incepand cu 01.01.2016 sunt:

  1. A fost redusa cota de TVA de 9% la 5% la manualele scolare, cartile, ziarele si revistele, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, precum si serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.
  2. A fost majorata valoarea maxima, de la 380.000 la 450.000 de lei, in cazul locuintelor sociale care pot fi achizitionate cu TVA redus.

    Referitor la ultima prevedere mentionata anterior, din 2016, cetatenii romani sau straini care vor cumpara proprietati pe teritoriul Romaniei care nu valoreaza mai mult de 450.000 de lei, vor beneficia de o cota de TVA redusa de 5%, daca indeplinesc anumite conditii prevazute de actele normative legale in vigoare.

Este important de reamintit si faptul ca actualul Cod fiscal, a carui dispozitii sunt in vigoare pana la 31.12.2015, a fost modificat pe parcursul anului prin intermediul OUG nr.6/2015, act normative care a introdus, de la 1 iunie, TVA de 9% pentru toate alimentele, reducerea aplicandu-se fara diferentieri, si la serviciile de alimentatie publica.

Se extind masurile de taxare inversa ( simplificare a TVA fara plata efectiva a TVA) pentru:

  1. Cladiri, parti de cladire si terenuri,
  2. Furnizarile de telefoane mobile,
  3. Furnizarile de console de jocuri, tablete, pc-uri sau laptopuri.

Alte aspecte legate de TVA, incepand cu 01.01.2016

  • Se pasteaza deductibilitatea limitata pana la 50% pentru mijloacele de transport persoane cand nu sunt utilizate in mod exclusiv in activitati economice.
  • Se pastreaza plafonul de 220.000 RON, reprezentand plafonul de scutire de TVA.

Important: Dat fiind faptul ca noile cote se vor aplica incepand cu 01.01.2016, in cazul in care operezi cu case de marcat, este necesara adaptarea acestora la noile prevederi legislative.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din dreapta paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o “reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de “creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Contana – expert contabil si consultant fiscal

Comments are closed.